EU-dronebewijs

Afgelopen jaren is er gewerkt aan Europese regelgeving voor drones en werd aan het eind van het jaar het EU-dronebewijs ingevoerd. 1 certificaat geldig in heel de EU en verplicht voor iedereen die buiten met een drone (met camera) vliegt.

In 2017 behaalde ik een ROC-light ontheffing van het ministerie van I&LT. Hiermee kon en mocht ik onder voorwaarden in opdracht van derden (dus niet alleen voor hobby) foto’s of video’s maken met drones.

Vanaf 31-12-2020 is er Europese Drone-wetgeving. Er geldt weliswaar een overgangsperiode waardoor ik sowieso wel kon blijven opereren, maar een EU-Dronebewijs biedt soms ook voordelen zoals dichterbij mensen of bebouwing kunnen vliegen. Ik heb de omzetting van mijn ROC-light niet afgewacht maar heb toch weer een training doorlopen.

De online trainingen waren natuurlijk goed te doen als ervaren “drone-operator”, en dus ben ik nu ook in het bezit van EU-Dronebewijs A1-A3 en het uitgebreidere A2.
Samen met de luchtvaartverzekering die ik al had een garantie voor een veilige en verantwoorde vlucht.

Comments are closed.